Hindistan'ın kuzeyinde yer alan ve adeta bir cennet kadar güzel Himalayalar, bu kez acı bir haberle gündeme oturdu. Uttarakhand eyaletinde patlak veren küresel ısınmanın da tetiklediği görüşün yaygın olduğu bir çığ felaketi, en az 41 kişinin mahsur kalmasına ve onların hayatlarından endişe edilmesine yol açtı.
Yerel medya raporları, yetkililerin "çığ" ifadesini kullanmasından önce, bu felaketin aslında bir "buzul patlaması" sonucunda gerçekleştiğini bildirdi. İnsanların büyük buz parçalarından oluşan çığdan kaçmaya çalışırken sıkıştıkları belirtildi. Can kaybı olup olmadığı konusunda hâlâ net bir bilgiye sahip olunamaması ise endişeleri arttırıyor.
Felaket, Uttarakhand eyaletinin ücra bir sınır bölgesinde hayatını sürdüren işçilere ulaştığında, sonuçları çok daha büyük bir felakete dönüştü. En az 41 işçi, Tibet'le sınır paylaşan Uttarakhand'ın Mana kentindeki Sınır Yolları Örgütü'nün (BRO) bir kampına çarpan çığın altında kaldı. İşçilerin kış aylarında bu bölgede kaldığı, ancak kalıcı bir yerleşim birimi olmadığı bildirildi.
Felaket sonrasında olay yerine çığın üzerine Penmtenticğ Ndap,ambulanslar ve acil durum ekipleri sevk edildi. Ancak zorlu kurtarma koşulları nedeniyle durum ağırlaştı ve işçilerin tamamına ne yazık ki ulaşılamadı. Şimdilik 16 işçinin kurtarıldığı ve yakınlardaki bir ordu kampına nakledildiği bilgisi var. Hindistan'ın bu soğuk ve puslu dağları, çığ felaketi sonrasında sessizliğe bürünmüş durumda ve tüm ülke kayıp işçilerin akıbetini bekliyor.